Language Switcher

Vyberte váš jazyk

Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ) podporuje všetky legitímne snahy o vrátenie vládneho návrhu zákona, ktorým sa má zásadne zmeniť Trestný zákon a zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry, z rokovania v parlamente do riadneho legislatívneho konania. Doterajšie diskusie a mnohé odborné názory právnych autorít  potvrdzujú vážne obavy z nezvratných negatívnych zmien v trestnej politike štátu, ktoré oslabia schopnosť Slovenska v potláčaní korupcie a znižovaní majetkovej trestnej činnosti. Navrhovaná novela si preto vyžaduje hlbšiu analýzu a odbornú diskusiu o jej možných dopadoch.

ZOJ oceňuje a podporuje aj iniciatívu študentov Právnickej fakulty UK o zorganizovanie  diskusie na akademickej pôde k téme rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry, na ktorú pozvali zástupcov oboch názorových strán. Odkladanie diskusie zo strany dekana Právnickej fakulty UK Eduarda Burdu na čas, kedy táto téma nebude aktuálna, nie je dobrým signálom pre zvyšovanie právneho povedomia a podpory občianskeho aktivizmu nielen pre študentov práva, ale aj celej verejnosti.

V Bratislave 25. januára 2024

JUDr. Katarína Javorčíková

JUDr. Filip Demo

hovorcovia ZOJ

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.