Language Switcher

Vyberte váš jazyk

 
Článok bol prevzatý z aktuality.sk
 
Katarína Javorčíková a Ľudovít Bradáč poukazujú na to, že vláda ich zo súdnej rady odvolala na základe tej istej možnosti, ktorú v minulosti poslanci vládnej strany Smer spochybňovali pred Ústavným súdom.
 Dvaja z troch odvolaných členov súdnej rady, ktorých vo štvrtok vymenila vláda, kritizujú tento krok kabinetu Roberta Fica. Katarína Javorčíková a Ľudovít Bradáč síce pripúšťajú, že to bolo očakávané politické rozhodnutie po zmene vládnucej koalície na základe výsledkov volieb do Národnej rady Slovenskej republiky v septembri 2023.

„Predpokladali sme však, že odvolávanie prebehne korektným spôsobom a budú nám oznámené konkrétne dôvody tohto rozhodnutia, ku ktorým sa budeme môcť osobne vyjadriť,“ napísali vo svojom stanovisku odvolaní Javorčeková a Bradáč.

Smer to v minulosti považoval za protiústavné

Poukazujú na to, že v nedávnej minulosti, konkrétne v roku 2021, skupina 32 poslancov práve zo strany Smer namietala možnosť kedykoľvek odvolať členov Súdnej rady Slovenskej republiky pred uplynutím ich funkčného obdobia. Na Ústavnom súde sa domáhali, aby vyhlásil možnosť takého odvolania za neústavnú.

„Hlavným dôvodom návrhu v tejto časti bolo tvrdenie, že ide o neakceptovateľnú úpravu, ktorá likviduje inštitucionálnu a individuálnu nezávislosť členov tohto ústavného orgánu a ktorá zavádza disbalanciu ústavnej rovnováhy v rámci ústavného princípu deľby moci, preukazujúcu zámer zmeniť súdnu radu z odborného orgánu na politický orgán,“ pripomína dvojica aktuálne odvolaných členov súdnej rady.

Skupinu poslancov vtedy zastupovala advokátska kancelária, v ktorej mene konal súčasný minister obrany Robert Kaliňák.

Podajú ústavnú sťažnosť

Javorčeková s Bradáčom poukazujú na to, že hoci spomínaná skupina poslancov stála proti takejto možnosti odvolávania členov súdnej rady, teraz zástupcovia tej istej politickej strany, ktorá sa medzičasom dostala k moci, bez zaváhania po prvýkrát uplatnili práve toto ustanovenie.

„Rozhodnutia o našom odvolaní preto považujeme za svojvoľné, ktoré nám bránia vo výkone verejnej funkcie,“ dodali.

Dvaja odvolaní členovia súdnej rady preto podajú voči spôsobu ich odvolania sťažnosť na Ústavný súd Slovenskej republiky. Vravia, že je to v záujme ochrany nezávislosti súdnej rady ako ústavného orgánu sudcovskej legitimity, a tým aj nezávislosti súdnej moci.

Vláda vymenila troch nominantov jej predchodcov

Vláda odvolala Evu Mišíkovú, Ľudovíta Bradáča a Katarínu Javorčíkovú z funkcie členov Súdnej rady SR. Nahradia ich Ľudmila Joanidisová, Martin Bezák a Magdaléna Hromcová. Kabinet o tom rozhodol na štvrtkovom rokovaní.

„Navrhovaní kandidáti spĺňajú všetky ústavné a zákonné podmienky pre vymenovanie za členov Súdnej rady Slovenskej republiky a súhlasia so svojím vymenovaním, ako aj so spracovaním a zverejnením svojich osobných údajov,“ uvádza sa v predloženom materiáli.

Hromcová bola členkou Súdnej rady SR aj v rokoch 2018 až 2020. Pôsobí ako advokátka, podobne ako Bezák. Tretia nová členka súdnej rady Joanidisová je notárka.

Plaváková: Je to pokračovanie čistiek

Personálne výmeny kritizuje podpredsedníčka Progresívneho Slovenska (PS) Lucia Plaváková. Vníma ich ako pokračovanie čistiek, ktoré sa majú dotknúť aj oblasti súdnictva. „Súdna rada má dosah na obsadenie súdov. A tak ďalšími na rade budú pravdepodobne sudcovia a sudkyne, ktorých činnosť súčasnej vláde a smeráckym ,našim ľuďom‘ nevyhovuje,“ mieni opozičná politička.

Súdna rada SR je ústavný orgán tvorený 18 členmi vrátane predsedu a podpredsedu. Jedného člena volia sudcovia Najvyššieho súdu SR a Najvyššieho správneho súdu SR. Osem členov z radov sudcov volia sudcovia ostatných súdov. Po troch členoch dodávajú Národná rada, prezident a vláda.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.