Language Switcher

Vyberte váš jazyk

Dňa 2. novembra 2023 sme sa zatiaľ neformálne z médií dozvedeli, že Vláda Slovenskej republiky na rokovaní v tento deň odvolala všetkých troch členov súdnej rady, ktorí boli nominovaní do Súdnej rady Slovenskej republiky vládou,  a súčasne vymenovala nových členov.

Bolo to očakávané politické rozhodnutie po zmene vládnucej koalície na základe výsledkov volieb do Národnej rady Slovenskej republiky v septembri 2023.  Predpokladali sme však, že  odvolávanie  prebehne  korektným spôsobom a budú nám oznámené konkrétne dôvody tohto rozhodnutia, ku ktorým sa budeme môcť osobne vyjadriť.

K tomuto predpokladu sme dospeli po oboznámení sa s návrhom skupiny 32 poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za stranu SMER-SD, zastúpených advokátskou kanceláriou v mene  ktorej konal súčasný minister obrany Róbert Kaliňák, a ktorým sa v roku 2021 (v čase kedy bola strana SMER-SD v opozícii)  domáhali na Ústavnom súde Slovenskej republiky vyslovenia nesúladu s Ústavou Slovenskej republiky okrem iného aj ustanovenia o možnosti kedykoľvek odvolať členov Súdnej rady Slovenskej republiky pred uplynutím ich funkčného obdobia. Hlavným dôvodom návrhu v tejto časti bolo tvrdenie, že ide o neakceptovateľnú úpravu, ktorá likviduje inštitucionálnu a individuálnu nezávislosť členov tohto ústavného orgánu, a ktorá zavádza disbalanciu ústavnej rovnováhy v rámci ústavného princípu deľby moci, preukazujúcu zámer zmeniť súdnu radu z odborného orgánu na politický orgán.

Napriek tomu zástupcovia tej istej politickej strany, ktorá sa medzičasom dostala k moci, uvedené a podľa ich názoru "neústavné ustanovenie" bez zaváhania po prvý krát uplatnili. Navyše bez zachovania aspoň elementárnych pravidiel transparentnosti a rešpektu k výkonu mandátu členov súdnej rady. Rozhodnutia o našom odvolaní preto považujeme za svojvoľné, ktoré nám bránia vo výkone verejnej funkcie v súlade s čl. 30 ods. 4 Ústavy Slovenskej republiky.

V záujme ochrany nezávislosti súdnej rady ako ústavného orgánu sudcovskej legitimity  a tým aj nezávislosti súdnej moci, podáme voči spôsobu nášho odvolania sťažnosť na Ústavný súd Slovenskej republiky.

V Bratislave 2. novembra 2023

JUDr. Katarína Javorčíková