Language Switcher

Vyberte váš jazyk

postoj.sk | Marek Vagovič

Ostro sledovaný sudca v otvorenom rozhovore opísal, kto zabezpečil funkciu Marošovi Žilinkovi a prečo mu ide Fico tvrdo po krku. 

Odvážni vyšetrovatelia, prokurátori, sudcovia. Pred parlamentnými voľbami 2023 boli viacerí z nich osočovaní a dehumanizovaní na opozičných tlačovkách, primárne na pôde najsilnejšej strany Smer.

Len preto, že preverovali podozrenia z trestnej činnosti jej nominantov v politike, bezpečnostných zložkách či v prostredí spriaznených oligarchov. Viacerí z nich boli obvinení, obžalovaní, niektorí už dokonca stoja pred súdom.

Fico a spol. ich obviňovali zo sprisahania, z manipulácie s výpoveďami kajúcnikov a účelového konania. Cieľom vraj bola likvidácia politickej konkurencie – na objednávku Matovičovej, neskôr Hegerovej vlády.

Vedenie polície, Lipšic, špeciálna prokuratúra. Po návrate k moci sa Smer, Hlas a SNS zbavovali jedného za druhým – nedávno odstavili aj sudcu Mazáka. Dlhodobo im zjavne leží v žalúdku aj sudca Juraj Kliment.

Neprekročil hranicu

Stačí si pozorne prečítať jeho obsiahly rozhovor pre denník SME a pochopíte prečo. Sudcovia sú spravidla vo vyjadrovaní na verejnosti zdržanliví, čo je vzhľadom na charakter ich práce pochopiteľné.

Len málokedy poskytnú médiám rozhovor, aby neboli obvinení zo zaujatosti voči komukoľvek, o kom rozhodujú alebo by mohli v budúcnosti rozhodovať. Keď to aj spravia, tak nanajvýš vážia slová.

Kliment neprekročil hranicu. Nikoho neosočoval ani nedehumanizoval, ako to minimálne tri roky robili jeho kritici – prevažne z politiky, ale aj justície. Napriek tomu povedal dosť, aby bolo jasné, že situácia je vážna.

Jeho otvorenú spoveď možno rozdeliť na dve časti. V prvej sa okrem iného venuje aj pozadiu voľby Maroša Žilinku za šéfa prokuratúry. V druhej opisuje, ako ho chcú odstaviť od rozhodovania o citlivých kauzách.

Komu slúži Žilinka 

Niežeby sme to netušili, ale Klimentove slová, že bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský bral Žilinkovo zvolenie za generálneho prokurátora ako hotovú vec už pol roka pred hlasovaním, sú predsa len prekvapením.

Rovnako tak jeho návšteva – spolu s advokátkou Evou Mišíkovou – v Žilinkovej kancelárii pred jeho obvinením a zadržaním. Generálna prokuratúra totiž neskôr očistila Pčolinského cez paragraf 363.

Zaujímavé sú aj Klimentove výroky, že sa s ním chcel pred voľbou stretnúť Peter Košč, ktorý má väzby na tajnú službu aj Pčolinského. A že mu to odporúčal aj súčasný šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian.

Kliment sa zároveň pýta, prečo nechce Žilinka povedať, či sa stretol s Koščom. A naznačuje, že takého schôdzky neskôr slúžia na kompromitáciu, lebo sa nahrávajú, „keďže sa tam nasľubujú hory-doly“.

Mrazivý odkaz

Nemenej závažné sú aj pasáže, ako ho politická moc – na čele s premiérom Ficom – bez dôkazov nálepkuje ako člena organizovanej skupiny policajtov, prokurátorov a sudcov, ktorí by mali byť trestne stíhaní.

Predseda vlády mu zároveň odkázal, aby si zbalil veci, čo je nepochybne demonštrácia sily – a útok na nezávislosť justície. Nie je prvý ani posledný, sudca Kliment však na rozdiel od mnohých kolegov nemlčí.

V dnešnom kontexte vyznieva až mrazivo odkaz, aby politici nerobili z nikoho terče, lebo je len „otázkou času, kedy sa niečo stane a bude to mať fatálne následky“. Rozhovor vznikol krátko pred atentátom na premiéra.

Kliment sa podrobne vyjadruje aj k rozhodnutiam Ústavného súdu, ktoré jemu a jeho senátu vyčítali pochybenia. Aj keby sa nejaké boli stali, z kontextu je zrejmé, že ich určite nebolo viac, závažnejších, vedomých ani zaujatých, ako to podsúva verejnosti súčasná vládna garnitúra, aby sa ho zbavila.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.